Hovedseksjon

Hjemmeeksperimenter

eksperiment

Magiske kuler

Du trenger:
En skål, potetmel/maizena, vann og en spiseskje.

Slik gjør du:
– Ha tre matskjeer potetmel i skålen.
– Tilsett fem matskjeer vann og rør om til du får en passe tørr blanding. Er blandingen for tynn, ha i mer potetmel.
– Ta en spiseskje av blandingen i hånden og prøv å forme den til en ball på samme måte som du lager boller. Hva skjer når du slutter å elte?

Lag en rakett

Du trenger:
To sugerør i ulik dimensjon, tape, saks.

Slik gjør du:
Pass på at det ene sugerøret kan settes inni det andre før du begynner. Klipp av bøyen på det sugerøret med størst dimensjon og behold den lange delen. Brett ned den ene enden og sett på tape slik at den blir tett. Lim to tapebiter sammen i andre enden for å lage vinger, disse kan klippes skrå etterpå for bedre aerodynamikk. Dette er nå en rakett. Sett raketten over det tynne sugerøret som blir utskytningsrampen, blås hardt og raketten tar av. Har du bare sugerør i en størrelse, kan du ta et A5 papirark og rulle rundt en blyant, sette på tape og brette og tette den ene enden.

Hva skjer?
Når en blåser luft inn i raketten, blir det høyere trykk inne i røret. Siden raketten bare er åpen i den ene enden vil trykket skyve raketten mot stjernene.

 

Hvilke farger gjemmer seg i fargene?

Du trenger:
Kaffefilter, tusj og en bolle med vann

Slik gjør du:
Klipp opp kaffefilteret i passe store biter. Fargelegg nederst på filteret med en farge. Sett delen som er fargelagt ned i vannet (ikke hele filteret).

Hva skjer?
Fargene vil trekke opp i filteret og du vil se hvilke farger som er i fargene.